Saturday 14 July 2012

~Choc Moist Cake~

Assalamualaikum...
Aduh..da petang2 ni sgt2 la LAPAR..nak msk,MALASnye sbb mkn Sorang.. oleh sbb ade duityang di tinggalkan oleh EN SOMI, maka 130013100la... hahahha.. aduhaii..Bukan x nak msk.. Nnt yang mkn Cik As sorang je sbb en SUAMI xde.. Mak cik Kat bwh ni, x bukak kedai ot..x dgr pun ketang ketung dia memasak..hahhaha

So sementara tunggu MC DELIVERY  spai, meh Cik As kongsikan Resepi CHOC MOIST  CAKE..da Janji ari tu kan... ngeh ngeh ngeh..

Resepi la yang PAAAAAALIIIIIIING senang..heheheheh... TQ to my dearest Cikgu, Yusra ismail.. Cik As g belaja dgn dia la.. hahhaha..org kate,alah..kek senang pun nak g belajar ke... memang senang..bukak je kat google tu..bersepah kot resepi..tp bile kite g kelas,ade benda yang kite bole dpt XTRA.. TIPS ya kawan2.. so kalo nak g kelas, sy syorkan g la jumpe kak Yus ni..memang fun okeh!!

Okeh Ni resepi dia yeh..

CHOC MOIST CAKE::

Bahan A

1) Tepung Gandum                     75g
2) Self raising Flour                     75 g
3) Baking Powder                        8 g
4) Soda Bicarbonat                       8 g
5) Serbuk Koko                           50g

* Satukan dan ayak  bahan2 A


Bahan B

1) Gula                                        225g
2) Telur (Gred A)                          2 Biji
3) Minyak                                     175 g
4) Susu  Segar                               175 g


Air Panas mendidih          150 g


Prosedur..

1) Panaskan Ketuhar pada suhu 150 dan lengserkan butter ke loyang dan alas dgn baking paper dan ketepikan.
2) Satukan Gula dan telur. Dengan Menggunkan WHISK je,putar sampai sebati ye kawan2...
3) Bila da sebati, Masukkan Minyak da gaul sehingga sebati.
4) Kemudian Masukkan Susu segar dan kacau smpai sebati.. x yah lame2 ye kawan2..
5) Lepas tu, masukkan Bahan2 A sedikit demi sdikit sambil pukul gune whisk.. Masukkan Bahan2 itu sampai habis.
6) Bila da sebati, Masukkan Air panas yang telah mendidih dan kacau... da siap!!! bole la bakar...Bakar selama 50 Minit ikut oven masing2 ya...



Ganache:

1) Fresh Cream jenama Vivo         220g
2) Coklat Masakan                       220g
3) Golden Syrup                           1 Sudu Besar

Panaskan Fresh Cream secara double boiler.
Coklat Masakan di cincang halus agar memudahkan coklat cair.. Jgn masuk besar2,kang susah plak nak cair... hahhaha
Bila fresh Cream tu da suam,(jgn smpai menggelegak plak yeh!hahhaha) tutup api n masukkan coklat.kacau ye smpai coklat larut dlm Fresh Cream.
Bila da larut, masukkan Golden syrup..
Sejukkan ganache ye, dalam 2-3 jam br curah kat atas kek..kalo curah awal,alamatnye cair le.. ni ikot pengalaman..
Boleh la DECO kek tu ikut kretiviti..









TIPS....
1) Resepi ni akan menghasilkan lebih kurang 1.5 kg.. Bole gune loyang 6"- ke 8 ". Utk dapatkan kek yang beratnye 2 KG ++, boleh doublekan sukatan ya..

2) Sila timbang bahan2 dgn betul..

3) Panaskan oven,ikot kepada oven masing2.. Kak yus kate, KENALI OVEN MASING2 yeh.. heee

3) Selain dr Fresh Cream jenama VIVO,boleh gunekan jenama lain juga.. Tapi Kak Yus kate, Choc Indulgence dr Secret Resepi tu gune resepi ganache di atas.. Memang di akui ya kawan2..

4) Fungsi Golden Syrup adalah utk mengilatkan ganache.. Boleh juga menggunakan madu atau butter..ikut suka hati la ya kawan2..hehhehe

Selamat Mencuba!!! jgn mudah putus asa ya...




Mc D pun da sampai..so bole la ngap!!! hehhehe

No comments:

Post a Comment